Haaland’s op maat gemaakte voetbalschoenen: Een essentieel onderdeel van zijn succesverhaal

Erling Haaland’s op maat gemaakte voetbalschoenen zijn een essentieel onderdeel geworden van zijn succesverhaal op het voetbalveld. Deze schoenen, speciaal ontworpen en vervaardigd om aan zijn unieke behoeften te voldoen, hebben een grote invloed gehad op zijn prestaties en speelstijl.

Als een van de meest getalenteerde en veelbelovende voetballers van zijn generatie, heeft Haaland niet alleen zijn talent en vaardigheden gebruikt om indruk te maken, maar ook zijn keuze voor de perfecte voetbalschoenen. Deze schoenen worden op maat gemaakt door Nike’s specialisten in het pittoreske Italiaanse stadje Montebelluna, dat een rijke geschiedenis heeft in de schoenenindustrie.

Haaland’s op maat gemaakte voetbalschoenen vertegenwoordigen niet alleen een stuk uitrusting, maar ook een symbool van zijn toewijding, passie en streven naar uitmuntendheid op het veld. Laten we nu dieper duiken in de wereld van deze speciale schoenen en ontdekken hoe ze hebben bijgedragen aan het succes van een van ’s werelds meest opwindende voetbaltalenten.

Montebelluna: Het epicentrum van vakmanschap

Het schilderachtige Noord-Italiaanse stadje Montebelluna, met een bevolking van ongeveer 32.000 mensen, heeft een rijke reputatie in de schoenenindustrie. Dankzij de nabijheid van Bassano del Grappa, dat bekend staat om zijn leer, heeft Montebelluna historisch gezien enorm geprofiteerd van de productie van schoenen.

In dit kleine stadje bevindt zich een fabriekje dat een enorme invloed heeft op de wereld van het voetbal. Al jarenlang voorziet het de grootste sterren van hun voetbalschoenen. Nike produceert dagelijks een handvol paren in de werkplaats, en een aantal daarvan zijn dit seizoen beland bij de topspits van Manchester City.

Haaland heeft zijn Phantom GX Elite-schoenen op maat laten maken door de specialisten van Nike daar. Een mal van zijn voet, die in de industrie bekendstaat als een ‘leest’, wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de exacte specificaties worden nageleefd en de schoen perfect past als een pantoffel.

Het perfectioneren van de mechanica van de schoen is een proces van drie uur, waarbij het bovenste deel wordt gepolijst, gesloten, verbonden, bijgesneden en geperst. De zoolplaat wordt vervolgens op zijn plaats verzegeld en blijft 72 uur op de leest rusten, ver weg van het oorverdovende machinegeluid.

Het is minutieus werk en er wordt veel aandacht besteed aan detail, inclusief eventuele voorkeuren die Haaland heeft voor het ontwerp en eventuele extra demping aan een schoen die normaal gesproken slechts 204 gram weegt, minder dan een paar kabeljauwfilets.

“Die van Harry Kane zullen behoorlijk vergelijkbaar zijn, omdat elke schoen anders zal zijn”, zegt verkoper Will Amis. “Hij zal meer demping op de tenen van één schoen hebben en een lichtere andere schoen, zodat het niet te zwaar is.”

Het synthetische materiaal verschilt aanzienlijk van het oude leer van vroeger, maar experts zeggen dat het stevig genoeg blijft om de uitdagingen van de topsport te weerstaan.

Het gripknit-materiaal heeft naar verluidt een plakkerigere textuur dan eerdere modellen, wat de controle ten goede komt. Spelers kunnen elke twee weken een nieuw paar verslijten vanwege de intense belasting van de Premier League, maar Haaland is anders.

Hij blijft dezelfde schoenen tot wel drie maanden gebruiken, totdat er een kleurverandering optreedt – meestal geïnitieerd door de fabrikanten. Hij traint en speelt er constant in, terwijl anderen misschien wat bewaren voor wedstrijddagen.

De enige snelle verandering vond plaats na de overwinning op Everton eerder deze maand.

Nike stuurde een herdenkingsontwerp om zijn recordbrekende 35 doelpunten in één seizoen te vieren, waarmee hij het record van Alan Shearer en Andy Cole overtrof, en Haaland liep het veld op Goodison Park op met het nummer erop gestikt.

Hij scoorde prompt in die 3-0 overwinning, een belangrijke dag in de strijd om het kampioenschap, en er was een grapje met het personeel van City dat hij het nummer moest doorstrepen en er met pen 36 van moest maken als hij wilde scoren. En dat deed hij ook.

Nike werkte hoe dan ook aan een ander model, een model dat de verschillende kleuren combineert die tijdens een onstuitbaar seizoen zijn gebruikt. Zijn volledige naam en de Noorse vlag zijn toegevoegd, en naar verwachting zullen die worden gedragen tijdens de FA Cup-finale van zaterdag tegen Manchester United op Wembley.

Ze verschillen van wat je in de Nike-winkel kunt vinden voor £244, en de Phantoms zijn een populaire keuze geworden in de hele competitie.

Enkele van Haaland’s teamgenoten – waaronder Phil Foden, Ruben Dias en John Stones – dragen ze ook, en het is blijkbaar ongebruikelijk dat één model over zo’n breed scala aan posities wordt gekozen.

“Dit komt door hoe ze aanvoelen”, voegt Amis eraan toe. “Met Nike’s Tiempo zeggen mensen dat het een schoen is voor centrale verdedigers of centrale middenvelders. Maar Haaland’s schoen wordt overal op het veld gedragen, het is op dit moment uniek. Zoveel spelers dragen hem vanwege de unieke pasvorm.”

Na een langdurig, miljoenenponden contract met Nike eerder dit jaar lijkt de pasvorm zeker goed te zijn voor de 22-jarige die sinds zijn komst naar City op lucht lijkt te lopen.

Het meticuleuze productieproces

Het productieproces van Haaland’s op maat gemaakte voetbalschoenen is een zorgvuldig en gedetailleerd proces. In de fabriek in Montebelluna worden de schoenen met de hand vervaardigd door ervaren vakmensen. Elke stap in het proces wordt nauwlettend gevolgd om ervoor te zorgen dat de schoenen voldoen aan de exacte specificaties en eisen van Haaland.

Het begint allemaal met het maken van een mal van Haaland’s voet, ook wel bekend als een ‘leest’. Deze mal wordt gebruikt om de vorm en afmetingen van de schoenen te bepalen, zodat ze perfect passen bij de unieke voet van Haaland. Vervolgens wordt het bovenste deel van de schoenen zorgvuldig gepolijst, gesloten, verbonden, bijgesneden en geperst. Elk detail wordt met precisie afgewerkt om een hoogwaardig product te garanderen.

De zoolplaat wordt vervolgens op zijn plaats verzegeld en de schoenen worden op de ‘leest’ geplaatst om 72 uur lang te rusten. Dit rustproces zorgt ervoor dat de schoenen de juiste vorm behouden en dat ze comfortabel zijn om in te spelen.

Naast het productieproces wordt ook veel aandacht besteed aan het ontwerp van de schoenen. Haaland heeft mogelijk specifieke voorkeuren en wensen met betrekking tot het uiterlijk en de padding van de schoenen. De schoenen worden aangepast aan zijn persoonlijke smaak en behoeften, zodat ze niet alleen functioneel zijn, maar er ook stijlvol uitzien op het veld.

Het meticuleuze productieproces en de aandacht voor detail dragen bij aan de kwaliteit en duurzaamheid van de op maat gemaakte voetbalschoenen van Haaland. Deze schoenen zijn ontworpen om te voldoen aan de eisen van het elitevoetbal en om Haaland te helpen zijn beste prestaties neer te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *